20 Beste Google Fonts volgens de statistieken (+/- 34 biljoen pageviews)

Er zijn vandaag de dag 977 verschillende Google Font lettertypes gratis te gebruiken. Google Font is opgericht in 2010 door zoals de naam al aangeeft Google. Google Fonts is gestart als open source om gebruikers zoveel mogelijk goede en gratis lettertypes te laten gebruiken website of webshop.

De lettertypes zijn al met al meer dan 17 biljoen (dat is 17.000.000.000.000) gebruikt. Dit betekend dat een lettertype gemiddeld 19 miljard gedownload is en dat iedere persoon op deze aarde gemiddeld twee of drie keer een Google Font heeft gedownload. Bizarre cijfers als je het ons vraagt.

Het kan soms lastig zijn om een juiste keuze te maken welke lettertype je het beste kan gebruiken. De juiste lettertype voor je website is namelijk ontzettend belangrijk, gebruik je een verkeerde lettertype dan kan invloed hebben op je uitstraling, conversie en algemene leesbaarheid van je website.

De 20 beste Google fonts

Wat is de beste lettertype? Dat is een vraag die op het eerste oog lastig is te beantwoorden. Het heeft eigenlijk veelal te maken met smaak. Welke lettertype vind je het beste passen bij je website? Onze ervaring leert dat je het beste verschillende lettertypes moet uitproberen om te kijken wat het beste past. Je kan tegenwoordig heel makkelijk lettertypes testen door gebruik te maken van een zogeheten page builders. Hieronder kan je een uitgebreide lijst vinden met de meest gebruikte lettertypes. Heel veel succes met het vinden van de juiste lettertype.

[table id=5 /]

Roboto

Roboto is een schreefloze lettertypefamilie, geïntroduceerd door Google bij de uitgave van de 4.0 Ice Cream Sandwich-versie van hun mobiele besturingssysteem Android. Op 12 januari 2012 is de hele lettertypefamilie officieel beschikbaar gesteld op de website van Android. Google omschrijft de lettertypen als “modern, maar toch toegankelijk, en ook emotioneel”. Het lettertype is (samen met Noto) de opvolger van Droid Sans, de vroegere Android-lettertypefamilie. Het wordt sinds 16 mei 2013 tevens gebruikt voor de UI van hun sociale netwerk Google+. **

Voorbeeld:

Open Sans

Open Sans is een schreefloos lettertype ontworpen door Steve Matteson in opdracht van Google. Het werd ontworpen met “open vormen en een neutrale, maar vriendelijke uitstraling”, speciaal voor een goede leesbaarheid bij printen, op het internet en in mobiele UI’s. Het ontwerp is gebaseerd op Droid Sans, maar het heeft bredere karakters en er zijn cursieven opgenomen. Droid Sans wordt voornamelijk gebruikt voor Android-telefoons, maar Open Sans wordt vooral gebruikt door Google voor advertenties, websites enzovoort. Open Sans is verkrijgbaar in een groot aantal varianten voor een open source-lettertype. Het heeft vijf gewicht-varianten (Book 300, Normaal 400, Halfvet 600 en Extra vet 800) en elke vorm heeft een cursieve versie, samen zijn dit 10 varianten. Er is tevens een apart smaller lettertype, Open Sans Condensed.. **

Voorbeeld:

Lato

Lato is een humanistisch schreefloos lettertype ontworpen door Łukasz Dziedzic. Het werd uitgebracht in 2015. De naam “Lato” is Pools voor “zomer”.  Vanaf augustus 2018 wordt Lato op meer dan 9,6 miljoen websites gebruikt en is het het derde meest gebruikte lettertype op Google Fonts, met meer dan een miljard views per dag. **

Voorbeeld:

Oswald

Oswald is een bewerking van de klassieke stijl die historisch wordt weergegeven door de ‘Alternate Gothic’ zonder serif-lettertypen. De personages van Oswald werden aanvankelijk opnieuw getekend en hervormd om beter te passen in het pixelraster van standaard digitale schermen. Oswald is ontworpen om vrij te worden gebruikt op internet door webbrowsers op desktopcomputers, laptops en mobiele apparaten.

Sinds de eerste lancering in 2011 werd Oswald tot 2014 voortdurend bijgewerkt door Vernon Adams. Vernon voegde lichte en gewaagde gewichten toe, ondersteuning voor meer Latijnse talen, verkleinde de spatiëring en kerning en voerde vele glyph-verfijningen door de hele familie op basis van honderden gebruikersfeedback . In 2016 werd de familie bijgewerkt door Kalapi Gajjar en Alexei Vanyashin om het werk te voltooien dat door Vernon was gestart, en ondersteunende talen die het Cyrillische script gebruiken. In januari 2019 werd het bijgewerkt met een “Gewicht” -as met variabel lettertype.. ***

Voorbeeld:

Roboto Condensend

Roboto heeft een tweeledig karakter. Het heeft een mechanisch skelet en de vormen zijn grotendeels geometrisch. Tegelijkertijd heeft het lettertype vriendelijke en open rondingen. Terwijl sommige grotesken hun lettervormen vervormen om een ​​star ritme te forceren, doet Roboto geen concessies, waardoor letters in hun natuurlijke breedte kunnen worden geplaatst. Dit zorgt voor een natuurlijker leesritme dat vaker voorkomt bij humanistische en serif-typen. ***

Voorbeeld:

Roboto condensend

Slabo 27px

Slabo is een verzameling groottespecifieke lettertypen voor gebruik in online advertenties en ander webgebruik. De collectie bevat momenteel dit lettertype, Slabo 27px en Slabo 13px. Elk lettertype in de collectie is afgestemd voor gebruik op de pixelgrootte in zijn naam.

Het Slabo-project wordt geleid door Tiro Typeworks, een gieterij voor typeontwerp in Canada. Zie Slabo op GitHub om bij te dragen. **

Voorbeeld:

Montserrat

De oude posters en tekens in de traditionele wijk Montserrat van Buenos Aires inspireerden Julieta Ulanovsky om dit lettertype te ontwerpen en de schoonheid van stedelijke typografie te redden die in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstond. Terwijl stedelijke ontwikkeling die plaats verandert, zal het nooit meer terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm en verliest voor altijd de ontwerpen die zo speciaal en uniek zijn. De letters die dit project hebben geïnspireerd, hebben dag en nacht werk, toewijding, zorg, kleur, contrast, licht en leven! Dit zijn de types die de stad er zo mooi laten uitzien. Het Montserrat-project begon met het idee om te redden wat zich in Montserrat bevindt en het onder een libre-licentie vrij te geven, de SIL Open Font License.

Dit is het normale gezin en het heeft tot nu toe twee zusterfamilies, Alternates en Subrayada. Veel van de lettervormen zijn speciaal in de Alternates-familie, terwijl ‘Subrayada’ in het Spaans ‘onderstreept’ betekent en een speciale stijl van onderstrepen viert die is geïntegreerd in de lettervormen in de wijk Montserrat.

Bijgewerkt november 2017: De familie werd opnieuw getekend door Jacques Le Bailly in Baron von Fonthausen in de zomer, en de volledige set gewichten werd aangepast om de Regular lichter en beter te maken voor gebruik in langere teksten. In de herfst leidde Julieta Ulanovsky, Sol Matas en Juan Pablo del Peral de ontwikkeling van Cyrillische steun, in overleg met Carolina Giovagnoli, Maria Doreuli en Alexei Vanyashin.

Het Montserrat-project wordt geleid door Julieta Ulanovsky, een typeontwerper gevestigd in Buenos Aires, Argentinië. Zie github.com/JulietaUla/Montserrat om bij te dragen. **

Voorbeeld:

Source Sans Pro

Source® Sans Pro, de eerste open source lettertypefamilie van Adobe, is ontworpen door Paul D. Hunt. Het is een schreefloos lettertype bedoeld om goed te werken in gebruikersinterfaces. **

Voorbeeld:

Raleway

Raleway is een elegante schreefloze lettertypefamilie die is bedoeld voor koppen en ander groot formaat. Aanvankelijk ontworpen door Matt McInerney als een enkel dun gewicht, werd het in 2012 uitgebreid tot een 9-gewicht familie door Pablo Impallari en Rodrigo Fuenzalida en iKerned door Igino Marini. **

Voorbeeld:

PT Sans

PT Sans is ontwikkeld voor het project ‘Public Types of Russian Federation’. De tweede familie van het project, PT Serif, is ook beschikbaar.

De lettertypen worden uitgegeven met een libre-licentie en kunnen vrij worden herverdeeld: het belangrijkste doel van het project is om de bevolking van Rusland de mogelijkheid te geven om in hun moedertaal te lezen en te schrijven.

Het project is opgedragen aan het 300-jarig jubileum van het burgerlijke type uitgevonden door Peter de Grote in 1708-1710. Het kreeg financiële steun van het Russische Federale Agentschap voor Pers en Massacommunicatie.

De lettertypen omvatten standaard West-, Midden-Europese en Cyrillische codepagina’s, plus de tekens van elke titeltaal in de Russische Federatie. Dit maakt ze een uniek en zeer belangrijk hulpmiddel voor moderne digitale communicatie.

PT Sans is gebaseerd op Russische schreefloze typen uit het tweede deel van de 20e eeuw, maar heeft tegelijkertijd onderscheidende kenmerken van hedendaagse humanistische ontwerpen. De familie bestaat uit 8 stijlen: 4 basisstijlen, 2 bijschriftstijlen voor kleine formaten en 2 narrows-stijlen voor economische type-instelling. **

Voorbeeld:

Roboto Slab

Roboto heeft een tweeledig karakter. Het heeft een mechanisch skelet en de vormen zijn grotendeels geometrisch. Tegelijkertijd heeft het lettertype vriendelijke en open rondingen. Terwijl sommige grotesken hun lettervormen vervormen om een ​​star ritme te forceren, doet Roboto geen concessies, waardoor letters in hun natuurlijke breedte kunnen worden geplaatst. Dit zorgt voor een natuurlijker leesritme dat vaker voorkomt bij humanistische en serif-typen.

Dit is de Roboto Slab-familie, die naast de normale Roboto-familie en de Roboto Condensed-familie kan worden gebruikt.

In november 2019 werd de familie bijgewerkt met een “Gewicht” -as met variabel lettertype. **

Voorbeeld:

Lora

Lora is een evenwichtige hedendaagse serif met wortels in kalligrafie. Het is een tekstlettertype met een matig contrast en zeer geschikt voor hoofdtekst.

Een paragraaf in Lora zal een gedenkwaardige verschijning maken vanwege de geborstelde rondingen in tegenstelling tot rijdende serifs. De algemene typografische stem van Lora geeft perfect de sfeer weer van een modern verhaal of een kunstessay.

Technisch gezien is Lora geoptimaliseerd voor schermweergave en werkt het even goed in afdrukken.

**

Voorbeeld:

Merriweather

Merriweather is ontworpen als een tekstgezicht dat aangenaam leesbaar is op schermen. Het heeft een zeer grote x hoogte, licht gecondenseerde lettervormen, een milde diagonale spanning, stevige serifs en open vormen.

Er is ook Merriweather Sans, een sans-serif-versie die nauw aansluit bij de gewichten en stijlen van deze serif-familie.

Het Merriweather-project wordt geleid door Sorkin Type, een gieterij voor typeontwerp in West-Massachaussets, VS. **

Voorbeeld:

Ubuntu

De Ubuntu-lettertypefamilie is een set bijpassende nieuwe lettertypen / open lettertypen die in ontwikkeling zijn in de periode 2010-2011. De ontwikkeling wordt gefinancierd door Canonical Ltd namens de bredere Vrije Software-gemeenschap en het Ubuntu-project. Het technische ontwerp en de uitvoering van lettertypen worden uitgevoerd door Dalton Maag.

Zowel het uiteindelijke lettertype Truetype / OpenType-bestanden als de ontwerpbestanden die worden gebruikt om de lettertypefamilie te produceren, worden gedistribueerd onder een open licentie en u wordt uitdrukkelijk aangemoedigd om te experimenteren, te wijzigen, te delen en te verbeteren.

De nieuwe Ubuntu-lettertypefamilie is gestart om de persoonlijkheid van Ubuntu zichtbaar en voelbaar te maken in elk menu, elke knop en elk dialoogvenster. Het lettertype is schreefloos, maakt gebruik van OpenType-functies en wordt handmatig aangegeven voor duidelijkheid op desktop- en mobiele computerschermen.

De reikwijdte van de Ubuntu-lettertypefamilie omvat alle talen die door de verschillende Ubuntu-gebruikers over de hele wereld worden gebruikt, in overeenstemming met de filosofie van Ubuntu, waarin staat dat elke gebruiker zijn software moet kunnen gebruiken in de taal van zijn keuze. Dus het Ubuntu Font Family-project zal worden uitgebreid tot veel meer geschreven talen.

Ubuntu en Canonical zijn geregistreerde handelsmerken van Canonical Ltd.

**

Voorbeeld:

Noto Sans

Wanneer tekst door een computer wordt weergegeven, bevat de tekst soms tekens die niet kunnen worden weergegeven, omdat er geen lettertype beschikbaar is dat deze ondersteunt. Wanneer dit gebeurt, worden kleine vakjes weergegeven om de tekens weer te geven. We noemen die kleine vakjes ’tofu’ en we willen tofu van internet verwijderen. Dit is hoe de Noto-lettertypefamilies hun naam hebben gekregen.

Noto helpt het web mooier te maken op alle platforms voor alle talen. Momenteel beslaat Noto meer dan 30 scripts en zal in de toekomst alle Unicode worden behandeld. Dit is de Sans Latin, Greek en Cyrillic familie. Het heeft de stijlen Regelmatig, Vet, Cursief en Vet Cursief en is hint. Het is afgeleid van Droid, en net als Droid heeft het een serif-zusterfamilie, Noto Serif. **

Voorbeeld:

Playfair Display

Playfair is een overgangsontwerp. In de Europese Verlichting in de late 18e eeuw werden brede penpuntpennen vervangen door puntige stalen pennen als het populaire schrijfinstrument van de dag. Samen met ontwikkelingen op het gebied van druktechnologie, inkt en papier, werden briefvormen met een hoog contrast en delicate haarlijnen afgedrukt die in toenemende mate loskwamen van de geschreven briefvormen.

Dit ontwerp leent zich voor deze periode, en hoewel het geen heropleving is van een bepaald ontwerp, heeft het invloed van de ontwerpen van John Baskerville en van de ontwerpen van ‘Scotch Roman’. Omdat het een display (groot formaat) is in het overgangsgenre, kan het functioneel en stilistisch Georgia vergezellen voor de hoofdtekst.

Dit is de hoofdfamilie, met een familie van Playfair Display SC small caps. De belangrijkste gedownloade lettertypebestanden bevatten een volledige set kleine hoofdletters, algemene ligaturen en discretionaire ligaturen.

Bijgewerkt november 2017 met veel kleine verbeteringen en extra taalondersteuning. **

Voorbeeld:

PT Sans Narrow

PT Sans is ontwikkeld voor het project ‘Public Types of Russian Federation’. De tweede familie van het project, PT Serif, is ook beschikbaar.

De lettertypen worden uitgegeven met een libre-licentie en kunnen vrij worden herverdeeld: het belangrijkste doel van het project is om de bevolking van Rusland de mogelijkheid te geven om in hun moedertaal te lezen en te schrijven.

Het project is opgedragen aan het 300-jarig jubileum van het burgerlijke type uitgevonden door Peter de Grote in 1708-1710. Het kreeg financiële steun van het Russische Federale Agentschap voor Pers en Massacommunicatie.

De lettertypen omvatten standaard West-, Midden-Europese en Cyrillische codepagina’s, plus de tekens van elke titeltaal in de Russische Federatie. Dit maakt ze een uniek en zeer belangrijk hulpmiddel voor moderne digitale communicatie.

PT Sans is gebaseerd op Russische schreefloze typen uit het tweede deel van de 20e eeuw, maar heeft tegelijkertijd onderscheidende kenmerken van hedendaagse humanistische ontwerpen. De familie bestaat uit 8 stijlen: 4 basisstijlen, 2 bijschriftstijlen voor kleine formaten en 2 narrows-stijlen voor economische type-instelling. **

Voorbeeld:

Arimo

Arimo is ontworpen door Steve Matteson als een innovatief, verfrissend schreefloos ontwerp dat metrisch compatibel is met Arial ™. Arimo biedt verbeterde leesbaarheidseigenschappen op het scherm en de pan-Europese WGL-tekenset en lost de behoeften op van ontwikkelaars die op zoek zijn naar breedte-compatibele lettertypen om documentportabiliteit op verschillende platforms aan te pakken.

Bijgewerkt in mei 2013 met verbeterde tips en vrijgegeven onder de Apache 2.0-licentie. **

Voorbeeld:

PT Serif

PT Serif ™ is de tweede pan-Cyrillische lettertypefamilie die is ontwikkeld voor het project ‘Public Types of the Russian Federation’. De eerste familie van het project, PT Sans, werd uitgebracht in 2009.

De lettertypen worden uitgegeven met een libre-licentie en kunnen vrij worden herverdeeld: het belangrijkste doel van het project is om de bevolking van Rusland de mogelijkheid te geven om in hun moedertaal te lezen en te schrijven.

Het project is opgedragen aan het 300-jarig jubileum van het burgerlijke type uitgevonden door Peter de Grote in 1708-1710. Het kreeg financiële steun van het Russische Federale Agentschap voor Pers en Massacommunicatie.

De lettertypen omvatten standaard West-, Midden-Europese en Cyrillische codepagina’s, plus de tekens van elke titeltaal in de Russische Federatie. Dit maakt ze een uniek en zeer belangrijk hulpmiddel voor moderne digitale communicatie.

PT Serif is een overgangs-serif-lettertype met humanistische terminals. Het is ontworpen voor gebruik in combinatie met PT Sans en is geharmoniseerd voor statistieken, verhoudingen, gewichten en ontwerp.

De familie bestaat uit zes stijlen: regelmatige en vetgedrukte gewichten met bijbehorende cursieve letters vormen een standaardlettertypefamilie voor het instellen van basistekst; twee bijschriftstijlen in normaal en cursief zijn voor gebruik in kleine puntgroottes.

Ontworpen door Alexandra Korolkova, Olga Umpeleva en Vladimir Yefimov en uitgebracht door ParaType in 2010. **

Voorbeeld:

Poppins

Geometrische schreefloze lettertypen zijn een populaire ontwerptool geweest sinds deze acteurs het toneel op gingen. Poppins is een van de nieuwkomers in deze lange traditie. Met ondersteuning voor de Devanagari en Latijnse schrijfsystemen is het een internationalistische kijk op het genre.

Veel van de Latijnse glyphs (zoals het ampersand) zijn meer geconstrueerd en rationalistisch dan typisch is. Het Devanagari-ontwerp is bijzonder nieuw en is het eerste Devanagari-lettertype met een reeks gewichten in dit genre. Net als het Latijn is de Devanagari gebaseerd op pure geometrie, in het bijzonder cirkels.

Elke lettervorm is bijna monoline, met optische correcties toegepast op lijnverbindingen waar nodig om een ​​gelijkmatige typografische kleur te behouden. De hoogte van het Devanagari-basiskarakter en de Latijnse opklimmingshoogte zijn gelijk; Latijnse hoofdletters zijn korter dan de Devanagari-tekens en de Latijnse x-hoogte is vrij hoog ingesteld. **

Voorbeeld:

** bronvermelding: Wikipedia & fonts.google.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp