Hoe bouw je een blog met Elementor binnen 1 uur?

Het bouwen van een mooi blog is tijdrovend, vermoeiend en frustrerend.. of toch niet? Dit hoeft zeker niet zo te zijn! Het is namelijk zo dat je met Elementor en Astra al binnen een uur een geweldig blog kunt bouwen, in een blogthema dat precies doet wat jij wilt. Je kunt Elementor en Astra, beide gratis tools, eenvoudig samenstellen en toepassen zonder code te begrijpen. Dat is prettig! Natuurlijk vertellen wij je graag meer over de combinatie van Elementor en Astra.

Snel een blog bouwen met Elementor en Astra

Wat is er nu allemaal belangrijk als je een blog wilt bouwen? Er zijn dan een aantal zaken die toch wel belangrijk zijn, zoals:

 • Sterk en opvallend design
 • Codevrije bedieningselementen
 • Gebruiksvriendelijke paginabuilder
 • Eenvoudige aanpasbaarheid
 • Snelle laadtijd

Wanneer je Elementor en Astra combineert, dan ben je er zeker van dat jouw blog voldoet aan al deze bovenstaande kenmerken, plus een beetje meer! Elementor is een gratis paginabuilder die je helpt bij het ontwerpen en aanpassen van kernpagina’s. Dit werkt heel eenvoudig, vooral omdat je geen codes hoeft te kennen. Je werkt met slepen en plaatsen, waardoor bewerkingen volledig codevrij zijn. Astra-thema en de gratis add-on, Starter Templates-plug-in, zorgen voor een flexibele basis voor je blog. Importeer snel sjablonen en pas je blog aan met simpele bedieningselementen die volledig codevrij zijn. Om te beginnen heb je enkel de nieuwste versie van WordPress nodig.

Astra-thema inzetten voor het bouwen van de basis

Wat maakt Astra nu zo interessant voor het bouwen van de basis van je blog? Hier zijn twee belangrijke redenen voor. Op de eerste plaats is Astra superlicht en optimaal gecodeerd. Hierdoor kom je geen problemen of bugs tegen en profiteer je van snelle laadtijden. Daarnaast biedt Astra je een gebruiksvriendelijke manier om je blog te ontwerpen en aan te passen met behulp van de codevrije WordPress Customizer. Hieronder vind je een stappenplan om snel aan de slag te gaan met Astra.

Stap 1: Astra Theme en Starter Templates plugin installeren

Installeer Astra Theme en de bijbehorende plugin Starter Templates. Ook deze bijbehorende plugin is gratis. Je kunt allebei de extensies terugvinden op WordPress.org, zodat je ze makkelijk kunt installeren zonder het dashboard te verlaten. Installeer Astra Thema en Starter Templates.

 

 

Stap 2:
Een starterssjabloon importeren

Direct na het installeren van Astra Thema en Starter Templates kun je het blogontwerp importeren. Hiervoor ga je naar Weergave > Astra opties > Starterssjablonen in het dashboard van WordPress. Selecteer vervolgens de Elementor paginabuilder optie.

Selecteer-elementor-page-builder

Je krijgt nu direct alle starterssjablonen te zien die je kunt importeren voor je blog. Let erop dat er ook een aantal sjablonen zijn die enkel beschikbaar zijn voor de betaalde versie van Astra (premium). Ga naar het tabblad Gratis om te zien welke sjablonen je kosteloos kunt importeren. Door op een sjabloon te klikken kun je een voorbeeld van het sjabloon bekijken.

 

Heb je een sjabloon gevonden dat je wilt gebruiken voor je blog? Dan kun je erop klikken om het live voorbeeld te bekijken. In dit live voorbeeld kun je het importeren van het sjabloon starten door op Site te klikken. Voor dit stappenplan maken we gebruik van het Coach sjabloon.

 

Na het afronden van het importeren kun je nogmaals op de knop klikken om je website te bekijken. In het volgende deel kun je altijd de Customizer bedieningselementen gebruiken om je blog opnieuw te ontwerpen als je dat wilt. De starterssjablonen besparen je op deze manier veel tijd en zorgen direct voor een blogontwerp dat er professioneel uitziet.

Stap 3: Met de WordPress Customizer je blog tweaken

Na het importeren van de demo kun je jouw blog personaliseren. Hiervoor maak je gebruik van de Customizer bedieningselementen van het Astra-thema. Je kunt hiermee onder meer het volgende aanpassen:

 • Het lettertype dat je wilt toepassen
 • De uitstraling van de lay-out van blogteksten
 • Kleuren die je in het ontwerp wilt gebruiken

Om toegang te krijgen tot de Customizer ga je naar Weergave > Aanpassen in het dashboard van WordPress. Je kunt hier alle wijzigingen doorvoeren die jij wilt. Alle wijzigingen die je maakt zijn pas actief wanneer je op Publiceren klikt. Je kunt dus zorgeloos meerdere opties proberen tot je het juiste gevonden hebt. Experimenteer en leer! Na het aanbrengen van elke wijziging kun je een live preview bekijken om te zien hoe het eruit ziet. Ben je er niet blij mee? Dan kun je het gewoon weer aanpassen.

hoe bouw je een blog met elementor

We raden je aan om zeker aan de slag te gaan met de volgende onderdelen binnen de gratis versie van Astra Thema:

 • Typografie (aanpassen van lettertype en –grootte voor diverse onderdelen)
 • Lay-out (uitstraling van de bloginhoud)
 • Kleuren en achtergrond (kleur- en achtergrondbeheer voor diverse onderdelen)

Wil je gebruik maken van meer opties? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om naar Astra Pro te upgraden. Je krijgt dan meer controle over de bloglay-out, waardoor je de blogberichten weer kunt geven in een raster, de bio-weergave van de auteur kunt beheren en andere handige bloginstellingen kunt toepassen. Met Astra Pro krijg je ook meer koptekstopties. Je kunt bijvoorbeeld een sterke, opvallende koptekst voor je blog maken. Tot slot krijg je ook veel meer gedetailleerde kleur- en typografische bedieningselementen, waardoor je je blog nog verder kunt personaliseren.

Hier vind je een overzicht van alle Astra Pro functies.

Elementor gebruiken voor de aanpassing van kernpagina’s

Als het om het ontwerp en de stijl van je blog gaat, dan helpt Astra-thema je met het maken van de nodige aanpassingen. Voor het bouwen van de kernpagina’s, zoals Startpagina en Over Ons, wordt gebruik gemaakt van de Elementor paginabuilder. Je kunt deze pagina’s eenvoudig aanpassen door in de Elementor interface gebruik te maken van slepen en plaatsen. Klik eenvoudig op de optie Bewerken met Elementor als je één van de pagina’s bewerkt.

Pas je pagina aan met Elementor

 

Je kunt alles leren over het gebruik van Elementor door de speciale Elementor 101 video’s te bekijken.

Doe meer met Astra en Elementor voor je blog!

Astra en Elementor hebben uitstekende functies om snel en makkelijk een blog te bouwen. Deze gratis tools laten je zien dat het bouwen van een mooi blog geen bloed, zweet en tranen hoeft te kosten. Wil je méér doen met Astra en Elementor? Dan is het goed om te weten dat er van beide tools ook een Pro-versie beschikbaar is. Deze bieden extra functionaliteiten die je nog meer controle en flexibiliteit bieden bij het bouwen van je blog.

Extra functies met Astra Pro

Kies je voor Astra Pro, dan kun je gebruik maken van handige extra functionaliteiten die je helpen om jouw blog echt ‘eigen’ te maken. Hieronder vind je 6 handige functies van Astra Pro.

 1. White Label

Wil je een blog bouwen voor iemand anders? Dan is dit goed mogelijk. Je kunt in de Pro-versie van Astra alle Astra-branding verwijderen en vervangen door branding van iemand anders, of van jezelf natuurlijk.

 1. Scroll naar top link

Je maakt de gebruikerservaring van online bezoekers van je blog een stuk aangenamer met deze functie, die ervoor zorgt dat de gebruiker snel terug naar boven keert.

 1. Paginakopteksten

Meta velden, breadcrumbs en andere opties maken het je een stuk gemakkelijker om de paginakopteksten en titelgebieden éxtra opvallend en pakkend te maken.

 1. Sticky en transparante koptekst

Met deze handige functie krijg je meer controle over waar het navigatiemenu wordt weergegeven en op welke manier deze functioneert.

 1. Extra kleur en typografie opties

Kleuren en typografie horen goed te passen bij jouw blog. Met Astra pro krijg je meer controle over zowel de kleuren als de typografie van je blog.

 1. Meer opties voor bloglay-out

Je krijgt meer opties voor een effectieve bloglay-out. Zo kun je een rasterlay-out installen voor je blogberichten, wat vooral heel handig is als je gebruik wilt maken van opvallende uitgelichte afbeeldingen.

Wat kun je verwachten van Elementor Pro?

Zoals gezegd is er ook een Pro-versie van Elementor en ook deze kan zeker meerwaarde bieden. Je krijgt onder meer nieuwe widgets waarmee je al je blogberichten weer kunt geven als onderdeel van je Elementor ontwerpen. Maak zeker eens kennis met alle Elementor Pro functies.

Direct je blog bouwen met Elementor en Astra!

Door Elementor en Astra te combineren kun je snel en makkelijk een blog bouwen én volledig aanpassen zonder kennis te hebben van code. Je bouwt eenvoudig jouw ideale blog door middel van een slepen en plaatsen bediening. Astra is geoptimaliseerd op webpagina’s snel te laden. Dit betekent dat je blog er niet alleen heel professioneel uitziet, maar ook dat deze optimaal presteert. Wil je het toch liever uitbesteden aan een Astra en Elementor specialist? Dan staat Creative Team natuurlijk voor je klaar. Neem gerust eens contact met ons op.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp