Scoor hoger in Google

Technische SEO: wat is het en waarom heb je het nodig?

Technische SEO is een absolute must als je wilt zorgen voor een optimale vindbaarheid van je website. Besteed je geen aandacht aan technische SEO? Dan zijn eigenlijk al je andere SEO activiteiten voor niets. Je wilt goed scoren in de Google zoekresultaten en om de beste posities te bereiken is het gewoon noodzakelijk om je website technisch helemaal op orde te hebben. Wil jij een optimaal effectieve SEO strategie, mét de zekerheid van een maximaal resultaat uit technische SEO? Dan staat Creative Team voor je klaar. Wij vertellen je meer over wat technische SEO precies is en waarom je het echt nodig hebt.

Wat is technische SEO nu precies?

SEO bestaat in de basis eigenlijk uit drie heel belangrijke onderdelen, namelijk technische SEO, linkbuilding en content. Deze drie factoren moeten goed geregeld zijn om goede posities in Google zoekresultaten te verkrijgen. Elke website heeft een bepaalde techniek, achter de schermen, en deze techniek heeft invloed op hoe de website werkt en hoe de website rankt. Slechte techniek kan bijvoorbeeld zorgen voor lange laadtijden of 404-error pagina’s. Daar wordt Google niet blij van, waardoor je website niet goed wordt geïndexeerd. Technische SEO omvat eigenlijk alles wat te maken heeft met de techniek die aan je website verbonden is. Technische SEO draait onder meer om:

 • Duplicate content verhelpen en voorkomen
 • Het verhelpen en voorkomen van indexatieproblemen
 • Crawlbudget verbeteren
 • Het laten indexeren van de juiste webpagina’s
 • Laadsnelheden optimaliseren
 • De user experience maximaliseren

Technische SEO is niet alleen voor Google

Eén van de eerste adviezen die een tekstschrijver je zal geven over SEO-content is: schrijf op de eerste plaats voor de online bezoeker en pas op de tweede plaats voor Google. Voor linkbuilding, de tweede belangrijke factor, geldt vooral dat de links handig moeten zijn voor bezoekers om sneller te navigeren. Technische SEO blijft zeker niet achter. Er wordt vaak gedacht dat technische SEO uitsluitend is bedoeld om hoog te scoren in Google, maar niets is minder waar. Komen online bezoekers steeds op 404-error pagina’s terecht, moeten zij eindeloos wachten tot een webpagina geladen is of wordt de pagina niet goed weergegeven op een mobiel toestel? Dan kost dit je gegarandeerd klanten. Ook technische SEO is dus zeker ook bedoeld voor online bezoekers. Als alles perfect verloopt, dan komen zij graag nog eens bij je terug.

Online bezoekers en Google werken samen

Je kunt het eigenlijk het best zien als een samenwerking tussen jouw online bezoekers en Google. De zoekmachine vertrouwt op wat een online bezoeker doet. Vertrekken online bezoekers snel weer van jouw website? Dan zal jouw website steeds verder dalen in de zoekresultaten van Google. De zoekmachine ziet namelijk dat online bezoekers niet blij zijn met wat zij aantreffen op jouw website. Blijven online bezoekers juist graag op jouw website? Dan merkt Google op dat jouw website relevant is en dat betekent dat je website juist zal stijgen in de rankings.

Waar bestaat technische SEO precies uit?

Technische SEO is veelzijdig. Er zijn namelijk veel onderdelen die binnen een traject voor technische optimalisatie vallen. Je kunt hierbij natuurlijk denken aan het verkorten van laadtijden van webpagina’s, aan het toepassen van structured data, aan de implementatie van HTTPS en aan het bouwen van een effectieve URL structuur. Een website is zo veel meer dan je op de voorgrond ziet en dit wordt bewezen door de grote hoeveelheid onderdelen die bestaan in de wereld van technische SEO. Er zijn meer dan 50 acties en aandachtspunten! Een aantal van deze onderdelen zijn bijvoorbeeld:

 • XML sitemaps
 • Redirect chains
 • JavaScript rendering
 • Crawlbudget optimalisatie
 • Toepassing van hreflang tags

SEO audit: hoe staat jouw website ervoor?

Een website optimaliseren op technisch niveau is meer dan alleen aanpassingen maken in de techniek van de website. Het is belangrijk om precies te weten waar optimalisatie nodig is en op welke manier dit aangepakt moet worden. De ene website is immers de andere niet. Het is belangrijk om te starten met het laten uitvoeren van een SEO audit, wat het best gezien kan worden als een nulmeting. Er kan dan worden vastgesteld hoe jouw website er op dat moment voor staat. Op basis daarvan kan worden bepaald welke acties moeten worden uitgevoerd om je website naar een betere positie in de Google resultaten te begeleiden. Bij een SEO audit wordt er onder meer gekeken naar:

 • De laadsnelheid van webpagina’s
 • Prestaties op mobiele devices
 • De structuur van links en URL’s
 • Pagina rendering
 • Duplicate content

Aan de slag met technische SEO

Een SEO audit stelt dus goed vast waar de techniek al in orde is en op welke punten er nog werk te verrichten is. Als je goed weet welke optimalisaties er nodig zijn, dan kun je effectief aan de slag met technische SEO. Creative Team zorgt natuurlijk graag voor de nodige optimalisaties op technisch gebied. Zo weet je altijd zeker dat het écht goed geregeld is. Als je nu focust op technische SEO, ben je daarna dan klaar? Nee, helaas niet. Google blijft verbeteren. Hiervoor is het nodig om steeds het algoritme aan te passen. Een aanpassing in algoritme heeft invloed op de posities van websites. Jouw website kan dus weer gaan dalen. Technische SEO, en andere SEO activiteiten, blijven daarom eigenlijk altijd om je aandacht vragen. Search Engine Optimization is een on-going proces.

Technische SEO uitbesteden aan een professional

Kun je zelf aan de slag met technische SEO? Ja, dat kan zeker! Is het in alle gevallen verstandig? Nee, dat niet! Het is alleen aan te raden om zelf met technische SEO aan de slag te gaan als je écht precies weet wat je doet. Maak je fouten? Dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor de ranking van je website. Dit wil je voorkomen, vooral omdat het herstellen van posities in Google niet eenvoudig is. Wil jij zeker weten dat alle onderdelen van technische SEO op hoog niveau worden uitgevoerd? Kies dan voor de service en ondersteuning van een professional. Natuurlijk ben je altijd welkom bij Creative Team. Heb je interesse of wil je meer informatie en advies over technische SEO? Neem dan gerust contact met ons op.