Hoe installeer je Google Analytics op een WordPress website?

Google Analytics geeft alle informatie over je website of webshop. Hoeveel mensen waren er gisteren op mijn website, of op welke knop hebben mijn bezoekers geklikt, zijn vragen die je met Google Analytics kan beantwoorden.

Een van de belangrijkste middelen om een succesvolle website of webshop op te zetten is het bijhouden van statistieken. Waarom kom je bezoekers vandaan en waar klikken ze op. Google Analytics is ontzettend uitgebreid. Ik gebruik Google Analytics dagelijks, maar ook ik moet eerlijk bekennen dat ik maar minder dan 10% van alle functionaliteiten gebruik. Je kan met Google Analytics alle kanten op. Ik ga je in deze tutorial in enkele simpele stappen uitleggen hoe je een Google Analytics account aanmaakt en koppelt met je WordPress site.

Google Analytics account aanmaken

We gaan in een stappenplan laten zien hoe je als eerste een Google Analytics account aanmaakt en daarna laten we zien hoe je deze kan koppelen aan WordPress.

Website van Google Analytics

Stap 1| Google account aanmaken

Indien je nog geen Google account hebt, dit is namelijk nodig om gratis een Google Analytics account aan te maken. Kan je via de volgende link een Google account aanmaken.

Stap 2 | Google Analytics account aanmaken

Nadat je klaar bent met het maken van een Google account dien je een Google Analytics account aan te maken. Je kan via hier een Google Analytics account aanmaken met het account van stap 1.

Stap 3 | Website gegevens invullen

In deze stap ga je de gegevens van de website invoeren, dus de WordPress website waarvoor je statistieken bij wilt gaan houden.

Hier vul je je gegevens in

Stap 5 | Tracking-ID noteren

Zodra je stap 4 hebt afgerond kom je op een scherm terecht waar je een tracking ID ziet. Dit is een unieke code die alleen op de website werkt die je in stap 4 ingevuld hebt. Deze tracking ID code begint altijd met UA. Een voorbeeld van correcte tracking code is: UA-32396206-71. Zodra je deze code hebt opgeslagen zijn we klaar met de eerste fase van deze tutorial. We hebben het moeilijkste nu gehad gaan snel door met het instellen van tracking code op je WordPress site.

Tracking code instellen op je WordPress website

Nu we klaar zijn met het aanmaken van een unieke Google Analytics tracking code volgt hier de stappenplan om deze succesvol in te stellen op je site.

Stap 1| Inloggen backoffice WordPress

Misschien een beetje een open boek maar als eerste moet je naar de backoffice van je website gaan. Waarschijnlijk weet je dit al maar dat doe je dus om te gaan naar jedomeinaam.nl/wp-login.php. Hier dien je in te loggen met je eigen gegevens. Zodra je bent ingelogd ga je naar het kopje Plugins.

Stap 2 | Google Analytics plugin installeren

Boven in de pagina druk je op de knop Nieuwe plugin. Het verschilt een beetje welke versie van WordPress je momenteel gebruikt de knop zou namelijk bij oudere versies ook anders kunnen Plugin installeren kunnen heten. Wij adviseren natuurlijk om ten alle tijden je WordPress up to date te houden. Wij verzorgen ook dit ook voor je doen, d.m.v. een service contract kunnen wij je WordPress up to date houden. (genoeg reclame gemaakt).

Je gaat nu in het kopje Plugin zoeken de volgende naam intypen: Google Analytics. Je kiest dan voor de tweede optie genaamd: Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights.

Onze keuze is de plugin genaamd: Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights.

Zodra je deze plugin hebt geactiveerd komt er in de backoffice in het linker rijtje een extra regel bij genaamd Insights.

Stap 3 | Trackingcode invoeren

In het linker rijtje ga je nu naar het kopje Insights, je klikt hier 1x op. Er opent dan nu een pagina van de door jou zojuist geïnstalleerde Google Anaytics plugin.

Onder het kopje Google Authentication klik op de knop Click here to authenticate manually. Er opent dan een extra invulvenster waar je de code unieke UA Google Analytics cod van hierboven dient in te vullen. Druk hierna onderaan de pagina op Save Changes.

Gefeliciteerd je hebt nu Google Analyics geinstalleerd op je eigen WordPress website. Laat de bezoekers nu maar komen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp