Affiliate webshop beginnen: alles wat je moet weten

Affiliate marketing staat bekend als een makkelijke manier om geld te verdienen. Om slapend rijk te worden. Maar eerlijk is eerlijk … dat is maar voor weinigen weggelegd. Desalniettemin kun je er toch zeker aardig wat mee verdienen. Mits je het goed aanpakt, natuurlijk. Bijvoorbeeld door een goede affiliate webshop te beginnen of door een affiliate website op te zetten. Maar hoe doe je dat? En waar moet je rekening mee houden?

Wat is een affiliate webshop?

Een affiliate shop is een webwinkel waarop producten van een ander bedrijf worden aangeboden en/of gepromoot. Bezoekers van affiliate shops worden doorgeleid naar de (verkoop)omgeving van dat andere bedrijf waar ze het product eventueel kunnen bestellen. Als het leidt tot een daadwerkelijke aankoop, krijg je als affiliate (lees: partner) een commissie. Een vooraf vastgesteld, klein percentage van het aankoopbedrag. 

Een affiliate webshop beginnen houdt daarmee in dat je inkomsten uit een webwinkel genereert, zonder daarbij zaken te regelen als de klantenservice, het verzenden (en retourneren) van producten en het beheren van een voorraad. Het enige wat je hoeft te doen is je affiliate webshop up-to-date houden en te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen doorgeleid worden naar de ‘echte’ verkoper.

Voorbeeld

Een voorbeeld van een affiliate shop: kookschorten.com. Op kookschorten.com kun je zelf een hip kookschort laten bedrukken met je eigen ontwerp. Althans, je wordt er doorgeleid naar de service van YourSurprise waar je ook daadwerkelijk kunt gaan ontwerpen. Als je dat ook daadwerkelijk doet, krijgt de eigenaar van kookschorten.com een klein percentage van het door YourSurprise verdiende bedrag.

Een succesvolle affiliate webshop beginnen

Het succes van een affiliate webshop hangt af van een aantal factoren. Één van die factoren betreft het soort producten dat je gaat verkopen. Waarschijnlijk heb je al wel een idee en in dat geval check je even of er een affiliateprogramma bestaat. Affiliateprogramma’s zijn aangeboden programma’s van bijvoorbeeld Tradetracker, Daisycon of Awin waar bedrijven en (mogelijke) partners aan elkaar gematcht worden. Schrijf je in om te kijken of er überhaupt bedrijven zijn die de desbetreffende producten aanbieden en jou als affiliate willen betalen voor het aanleveren van nieuwe klanten. Een andere factor is betreft de markt. Is er vraag wel voldoende vraag naar de producten die jij aan wil bieden? En bestellen mensen die producten wel online? Of gaan ze toch liever naar een fysieke winkel? En minstens net zo belangrijk: wat is de concurrentie? Zijn er grote partijen die de producten ook aanbieden en hoog in Google staan? Of gewoon veel kleinere concurrenten? Dan heb je waarschijnlijk veel werk aan het trekken van bezoekers naar je affiliate webshop en weegt de omzet misschien niet op tegen de tijd en energie die je in je shop steekt.

Tips bij het opzetten

Heb je een strategisch plan? Alles dubbel gecheckt? Dan kun je nu echt een affiliate webshop beginnen. Wanneer je er eentje bouwt of eentje laat maken zijn ook weer een aantal zaken belangrijk. Je wilt immers zoveel mogelijk mensen naar je webshop trekken én ervoor zorgen dat ze doorklikken. Voor dat eerste heb je kennis nodig van SEO en online marketing nodig en voor dat tweede volledig en goed gevulde webshop. Dat betekent dat je webshop voorzien moet zijn van bijvoorbeeld:

  • Een betrouwbare uitstraling
  • Makkelijke navigatie
  • Goede (product)foto’s
  • Reviews
  • Informatie die up-to-date is

Een affiliate webshop laten maken?

Wil je geld verdienen met een affiliate webshop, maar heb je niet de kennis of tijd om er zelf één te bouwen? Bij Creative Team helpen we je graag met het opzetten van een succesvolle shop. Dankzij jarenlange ervaring met het bouwen en inrichten van allerlei affiliate webshops weten we precies wat werkt. En vooral ook wat niet. Daarbij maken we onze shops in WordPress, zodat jij de website zelf makkelijk kunt beheren. Ook als je er geen verstand van hebt. Neem contact met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen. 

Affiliate termenlijst

Hieronder kunt u een overzicht terugvinden met de belangrijkste termen uit de affiliate branche. Indien u vragen heeft over Affiliate Marketing, neem dan contact met onze Affiliate Marketing specialisten.

Affiliate
Een affiliate is de partij, meestal een website, blog of webshop. De affiliate plaatst banners en/of tekstlinks die verwijzen naar websites van adverteerders. Voor de geleverde prestaties om bezoekers en (potentiële) klanten te werven voor de adverteerder ontvangt de affiliate een vergoeding.

CPC (Cost Per Click)
Cost per click (afkorting: CPC) staat voor de kosten van een klikkende bezoeker. 

Coockietijd
De cookietijd is de tijd waarbinnen een cookie van een website wordt bewaard op de computer van de bezoeker.